Még 10 nap...


"Karácsony harmadik napja van,
köszönt és minden jót kíván
három veréb-zenész, 
két gerle és
egy csíz a csupasz körtefán."



Újabb apróságok a tovább mögött!



Feketeerdő macaron
Hozzávalók - kb. 30 db:
Macaron:
10 dkg kristálycukor
33 g víz (30 ml)
9 dkg porcukor
9 dkg mandula
2 közepes méretű tojásfehérje (66 g)
2 dkg cukrozatlan kakaó
Meggyes töltelék:
10 dkg meggy (befőtt is jó)
2 tk kukoricakeményítő vagy pudingpor
1 ek cukor
kevés meggylé (vagy a befőtt leve)
Mascarpone-s töltelék:
2 ek mascarpone
fél ek porcukor
Elkészítés
Előző nap: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával, és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük, és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk. Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. Hozzászitáljuk a kakaóport is. Másnap: Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet, és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit, és lágy habbá verjük (mint a borotvahab, olyasmi legyen). Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot, és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény, és keverés közben "klaffogó" hangot ad. Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni), és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz. Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát, és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeljük. Az elkészült masszát habzsákba töltjük, és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek. Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket. 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után "kinőnek" a talpacskák, és 16-17 perc alatt megsülnek. (Ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral.) Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl, és leszedegetjük a papírról. Töltelék: Amíg a macaronok pihennek, elkészítjük a tölteléket: a meggyet aprítógépben felaprítjuk, hozzáadjuk a cukrot és a keményítőt/pudingport, egy kevés meggylét, és az egészet sűrűre főzzük. A mascarpone-s részhez a mascarponét simára keverjük a porcukorral. Összeállítás: A kihűlt macaron aljára teszünk egy kis kanálnyi meggyes szószt, a meggyes szósz tetejére pedig egy fél kiskanálnyi mascarponekrémet, és a tetejére óvatosan nyomunk egy másik habcsókot.



A mai karácsonyi történet Anne Elliot felajánlása, melyet ő maga is egy kihívásra írt.
"Van két karácsony éjjel, a kettő között mindössze öt év telt el. Van sok-sok közös elem a kettőben, vannak különös összefüggések és akármennyire is ugyanazokból az elemekből tevődik össze, valahogy egymás tükreivé válnak. Olyan fordított világok lesznek, amikben semmi sem ugyanaz, és mégis valami mélyen összeköti a kettőt."
Cím: Tükörjáték - rákattintva már olvasható is. :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése