Még 3 nap...

"Karácsony tizedik napja van,
köszönt és minden jót kíván
tíz tekergő kéményseprő,
kilenc kötényes kisleány,
nyolc nyúl a vadász oldalán,
hét hattyú, tolla tiszta hó,
hat tyúkanyó,
öt szélkakaska,
négy nyafka macska,
három veréb-zenész,
két gerle és
egy csíz a csupasz körtefán."





Már komolyodik a karácsonyi helyzet!




Ötfűszeres kacsa szilvával édesburgonyával

Hozzávalók:
A kínai ötfűszer-keverékhez
2 ek bors (szecsuáni)
8 db csillagánizs
2 ek édesköménymag
1 ek szegfűszeg
1 ek fahéj
A kacsacombokhoz
1 db kacsacomb
1 teáskanál kínai ötfűszer-keverék
1 fél narancsból nyert narancslé
1 kis db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
25 dkg édesburgonya (szezonban sütőtökkel is helyettesíthető)
0.5 ek juharszirup
15 dkg szilva
1 teáskanál nádcukor (szükség szerint)
Elkészítés:
A kacsa bőrét átnézzük, a tollakat, tokokat eltávolítjuk. Az ötfűszer-keveréket elkeverjük sóval, majd alaposan bedörzsöljük vele a kacsacombok mindkét oldalát.
Tepsibe helyezzük a combokat, bőrükkel felfelé (akkora tepsit érdemes választani, amibe a hús mellé még belefér majd a köret is), köréjük szórjuk a meghámozott, vékony szeletekre vágott hagymát, a megtisztított, kés pengéjével meglapított fokhagymát, majd köréjük locsoljuk a narancs kifacsart levét.
Előmelegített sütőben 160 C fokon 1–1,5 órán át sütjük (a combok mennyiségétől függően, 2-3 comb 1 óra, 4–6 comb 1,5 óra).
A szilvát közben kimagozzuk, félbevágjuk, ha savanykás, nem elég édes, megszórjuk nádcukorral is. Az édesburgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, összeforgatjuk a juharsziruppal.
A kacsacombokat 1–1,5 óra múlva kiszedjük a tepsiből, az alattuk felgyűlt zsírt kiöntjük, úgy, hogy csak 1-2 evőkanálnyi maradjon, majd beleszórjuk az édesburgonyát és a szilvát. Összeforgatjuk a tepsi alján maradt fűszeres zsiradékkal és hagymákkal, majd a tetejére helyezzük a kacsacombokat, ismét bőrrel felfelé.
160 C fokos sütőben további 1 órán át sütjük, sütés közben időnként meglocsoljuk a combokat a felfogott zsiradékkal. (a sütés vége előtt 15 perccel már ne locsolgassuk, mert nem lesz ropogós a bőr).
 A sült kacsacombot a mellette sült édesburgonyával és szilvával tálaljuk.


Nem, ne reménykedjetek, ma is kaptatok valamit. És hát hiába, mind tudjuk, hogy Angyal kell csúcsdísznek!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése