Még 4 nap...


"Karácsony kilencedik napja van,
köszönt és minden jót kíván
kilenc kötényes kisleány,
nyolc nyúl a vadász oldalán, 
hét hattyú, tolla tiszta hó,
hat tyúkanyó,
öt szélkakaska,
négy nyafka macska, 
három veréb-zenész, 
két gerle és
egy csíz a csupasz körtefán."





Éjszaka járnak az elfek mostanában a blog felé. ^^




Bejgli szelet
Hozzávalók - 10 adag:
Tésztához:
75 dkg liszt
30 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
1 csipet só
2,5 dl tej
1 egész tojás + 1 sárgája
10 dkg cukor
Mákos töltelékhez:
30 dkg darát mák
15 dkg cukor
2 dl víz
1/2 citrom leve és héja
1 cs vanília por
diónyi vaj
1-2 ek baracklekvár
Diós töltelékhez:
30 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 dl tej + 3 ek
1 cs vanília
2 ek   baracklekvár
diónyi vaj
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 tk cukorral és egy csipet liszttel felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, a vajjal elmorzsoljuk, a tejhez hozzáadjuk a cukrot, tojást és a sót, villával felverjük, a lisztre öntjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összegyúrjuk. Ha szükséges egy kevés tejjel, vagy liszttel javítunk az állagán. 6 cipót formálunk (érdemes lemérni, hogy egyforma legyen). Fóliával letakarjuk és 3-4 órát hideg helyen tartjuk. Töltelék: A vizet, illetve a tejet felforraljuk, feloldjuk benne a cukrot. A sziruppal leforrázzuk a mákot, a tejjel a diót, 1-2 percig kis lángon kavarjuk, ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a mákhoz a citrom levét, a reszelt héját, a vajat és a vaníliát. Ugyanígy járunk el a dióval is. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre. A lekvárt csak felhasználás előtt tesszük bele és annyit, amennyi szükséges, hogy jól kenhető állagot kapjunk, ugyanis hűléssel keményedik a töltelék. Ha letelt a pihenési idő, 3 cipót beviszünk a hidegből és 3 mm vastagra kinyújtjuk, az elsőt beletesszük egy szilikonos papírral bélelt tepsibe, rákenjük a máktöltelék felét, majd rátesszük a második lapot, a maradék tölteléket és ráhelyezzük a harmadik lapot. Megkenjük tojássárgával és langyos helyen kb 30-35 percet kelesztjük. Ugyanígy járunk el a másik három cipóval és a diós töltelékkel, csak ezt úgy időzítsük, hogy akkorra keljen meg, amikor a másik megsült. Mielőtt a sütőbe tennénk, villával megszurkáljuk úgy, hogy teljesen átszúrjuk a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. 15 perc után mérsékeljük a lángot, a vége felé, ha szükséges sütőpapírral letakarjuk, hogy ne égjen meg a teteje. Sütés után rácsra tesszük, hogy a gőz távozhasson.



A mai egyperces vidor érdeme, ami a Lily/Sirus kategória egyik gyöngyszeme, karácsonyi köntösbe bújtatva.
Cím: Lángvörös Jégvirág - rákattintva már olvasható is :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése