Még 8 nap...


"Karácsony ötödik napja van,
köszönt és minden jót kíván
öt szélkakaska,
négy nyafka macska, 
három veréb-zenész, 
két gerle és
egy csíz a csupasz körtefán."


Továbbra sem hagyunk Titeket hangulatvarázsló intézkedések nélkül.




Fahéjas csavart karamellás öntettel
Hozzávalók - 10 adag:
50 dkg liszt
2,8-3 dl tej
1 ek méz
1 zacskó szárított élesztő
1 tojássárgája
3 dkg Rama
nagy csipet só
Töltelékhez:
6 dkg Rama
4 ek cukor
1 ek fahéj
Tetejére:
12 ek cukor
1,5 ek Rama
6 ek tej
kb. 1 dl tejszín
kb. 1,5-2 marék mogyoró
Elkészítés:
A tejet összemelegítjük a mézzel, a margarinnal, majd langyos állapotban beleöntjük az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk. Közben a liszttel elkeverjük a sót, a tojássárgáját, és hozzáöntjük a kovászt. Megdagasztjuk, és 3/4 óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük. A margarint felolvasztjuk a cukorral, fahéjjal, és a megkelt, majd lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtott tésztára kenjük, amit ezután felcsavarunk. Ha kimarad egy kevés fahéjas keverék nem baj, mert a végén még rá lehet kenni sütés előtt. A csavarást lehet két részletben is csinálni, fele-fele mennyiséggel, vagy az egy nagyot ezután ketté kell osztani. A felcsavart tésztát hosszában félbevágjuk úgy, hogy az egyik végénél még éppen, hogy egyben maradjon, majd a két tésztacsíkot egymáson átcsavarjuk, mintha fonat lenne, csak két szálból. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a csavartunkat kör alakzatban, a végeit összeillesztve. Ilyenkor még ha marad töltelék, meg lehet kenni a tetejét. Körülbelül 20 perc alatt készre sül, addig a másik felét is ugyanígy megformázzuk, sütőpapírra helyezzük, majd megsütjük. Közben a díszítéshez a mogyorót hirtelen megpirítjuk, és mozsárban apró darabokra törjük. Ezt követően elkészítjük az öntetet, melyhez a cukrot megkaramellizáljuk, ha már szép színt kapott hozzákeverjük a margarint, a tejet, a tejszínt, és forralunk rajta párat. Amennyiben sűrű lenne, a folyadék (tej, tejszín) mennyiség emelésével javítható. Ezt érdemes fogyasztás előtt elkészíteni, mert az állásban nagyon besűrűsödik az öntet. Tálaláskor a fahéjas csavartat leöntjük a karamellel, és megszórjuk a tetejét a pirított mogyoróval. 



A mai napon Midnights Prophet egyik fordítását közvetítjük felétek, amivel téli hangulatba szeretnénk hozni Benneteket.
"Minden karácsonykor megteszi ugyanazt a zarándokutat, de soha semmi haszna. Vajon idén másként lesz? 
Subversa: You Only Cross My Mind in Winter című történetének fordítása, természetesen a szerző engedélyével."
Cím: Mindig télen gondolok rád - rákattintva már olvasható is! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése