Még 16 nap...


"Zúgva nyargal a szél, hordja a havat,
Mindenekre tiszta fénypalástot ad.
Egyiránt borít el bércet, völgyeket,
Tán az egyenlőség tart ma ünnepet.
Ünnep van valóban, ím a büszke vár
Dús világításnak özönében áll,
Fényes csarnokáról hangzik a zene,
S vad dombérozásnak hangja jön vele."
Madách Imre





Mai apróságaink a tovább mögött megtalálhatóak!




Zselé szaloncukor
Hozzávalók - 4 adag:
3 dl gyümölcslé (szűrt, 100 %-os, cukor nélküli)
6 db lapzselatin (vagy 6 púpozott tk zselatin)
20 dkg étcsokoládé (maximum 70 %-os, jó minőségű)
Elkészítés:
Áztassuk hideg vízbe a zselatinlapokat (ha porból készítjük, ez a lépés kimarad).
Kis lángon melegítsük fel a gyümölcslevet, tegyük bele az áztatóvízből kivett zselatinlapokat, vagy szórjuk bele a zselatinport és keverjük, amíg feloldódik. Folyamatosan kevergetve forraljuk fel a zseléalapot, forrás után még 5 percig főzzük, majd vegyük le a tűzről. Öntsük formába (nálam 10 x 24 cm-es téglalap, ebből lett fenti db szám) és hagyjuk legalább 1 napi hűtőben kihűlni és megszilárdulni. Vágjuk fel egyenlő (nálam 1 x 2,5 cm-es) darabokra és hagyjuk szobahőmérsékleten, mielőtt csokiba mártjuk. Gőz fölött olvasszuk meg a 20 dkg - két tábla - összetört csokit (gőz fölött: tűzhelyre vízzel töltött lábos, arra üveg edény, abba csoki, a víz melegítése -ne felforraljuk- közben gőz termelődik, ez olvasztja fel a csokit (max. 40-45 fokra), ha nem így teszünk, a csoki leéghet és használhatatlanná válhat). Miután teljesen felolvadt a csoki zárjuk el a tűzhelyet és az üvegedényt a vizes tálból kivéve hagyjuk hűlni, hogy ne legyen meleg, mert elolvad a zselé - ujjteszt, ha langyos, kezdődhet a mártogatás. Tálcára készítsünk ki sütőpapírt - erre kerül a mártott zselé. Villára tett zselét mártsuk az olvadt csokiba, emeljük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleget, a villa alján lévő csokit húzzuk le az üvegtál oldalán, majd fogpiszkáló segítségével toljuk le a sütőpapírra a szaloncukrot. A bevont zselét tegyük hűvösebb helyre - ne hűtőbe, elég egy konyhánál hűvösebb szoba és hagyjuk megszilárdulni a csokimázat, majd csomagoljuk.

(Hogy ez miért karácsonyi kép? Nézd meg a filmet! Love Actually)

Ma Luxuria kezeskedett az ünnepi hangulatért, az ő karácsonyi egypercese a mai meglepetésünk.
A kulcsok, amikre megírta az egypercest, az alábbiak voltak:
- Tiltott Rengeteg
- bólintér
- karácsonyfa
Cím: Viszlát, Magány! - rákattintva már olvasható is. :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése